Fons Bitter Photography

Jeannette Hofman-Züter

Raadslid

Even voorstellen:

Wie?

Ik ben geboren in 1964 en heb twee zonen. Ik ben in Duitsland geboren (bijna op de grens met Nederland), heb in München gestudeerd en ben in 1991 naar Enschede verhuisd. In Leiderdorp woon ik sinds 1995 met veel plezier. Sinds 2008 heb ik trouwens beide nationaliteiten en daar ben ik stiekem wel een beetje trots op omdat het uitdrukking geeft aan wat ik ook voel, half Nederlands, half Duits.

Beroep?

In München ben ik opgeleid tot Mineraloog. Dat is vergelijkbaar met Materiaaltechnologie in Nederland. Vervolgens heb ik aan de faculteit Chemische Technologie van de UT Twente promotieonderzoek gedaan en mag mij sinds 1995 doctor noemen. Aansluitend heb ik een aantal commercieel/technische functies gehad, waaronder een tijd een eigen adviesbureau. Sinds 1991 werk ik voor het Nederlands Normalisatie-instituut (www.nen.nl), eerst als consultant en vervolgens als manager voor de afdeling Materiaaltechnologie. Behalve met Materiaaltechnologie heb ik mij daarbij ook met het onderwerp ‘Maatschappelijke Veiligheid’ en met een project voor de Nederlandse overheid, de zogenaamde ‘Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen’ bezig gehouden. In 2013 heb ik ad interim ook nog het cluster Bouwmaterialen begeleid. Sinds oktober 2013 ben ik verantwoordelijk voor het cluster Energie, een nieuwe en zeer boeiende sector.

Vrije tijd?

Vrije tijd vind ik moeilijk te definiëren, want ik verdeel mijn tijd tussen gezin, werk en GroenLinks. Maar ik lees ook heel graag, hou van schilderen en beeldhouwen of lekker ouwehoeren met vriendinnen bij een heerlijk etentje. Natuur is voor mij heel belangrijk en ik kan intens genieten van even kijken hoe de tuin erbij staat.

Waarom raadslid?

Ik kom uit een politiek zeer actief gezin (ook al was de kleur anders dan groen of rood). Maatschappelijke betrokkenheid is mij met de beroemde paplepel ingegoten. Toen eind jaren 90 het politieke landschap in Nederland ging veranderen vond ik het tijd weer in actie te komen. GroenLinks was toen voor mij het beste alternatief, ook al ben ik het niet altijd met alle landelijke standpunten eens. Ik vind dat je, als je dingen anders wilt, daar ook iets voor moet doen. Dus de stap naar meer activiteit binnen GroenLinks Leiderdorp was snel gemaakt.

Wat wil je bereiken?

Ik vind het belangrijk dat alle lagen van de maatschappij kunnen participeren. Het minimabeleid, sociale zekerheid en het eerlijk verdelen van resources interesseren mij het meest. Daarnaast vind ik burgerparticipatie van groot belang, ook al heb ik inmiddels gemerkt dat je vaak maar hele kleine stappen kunt maken als je onderdeel van een geheel bent. Ik ben ervan overtuigd dat buurt- en wijkgericht werken een belangrijke stap in de goede richting zouden kunnen zijn en blijf mij daar voor inzetten, ook al is dit in Leiderdorp naar mijn mening inmiddels redelijk uitgekleed. Misschien komt het via de ophanden zijnde transitie van de zorgwetten terug. 

Ik denk ook dat Leiderdorp moet blijven kijken naar wat er in de regio gebeurd en daarin ook moet participeren. Kleinere gemeenten krijgen het steeds moeilijker en kunnen door samenwerking veel voordeel voor de eigen burgers behalen.

Ik zou nog wel een tijdje door kunnen gaan, want mijn interesse is heel breed, maar misschien komen wij elkaar een keer tegen en dan hebben wij het erover………………………