Afgelopen januari brachten tien Leiderdorpse raadsleden en de wethouder van milieu, Leo Maat, een bezoek aan de Nederlandse Recycle Bank in Pijnacker-Nootdorp. Onder de naam RYCK is daar een totaal nieuwe aanpak voor afvalscheiding gekozen. Hier krijgen burgers namelijk sinds september vorig jaar geld toe als zij hun papier, verpakkingsplastic, textiel en kleine elektrische apparaten bij een van de zes inzamelpunten inleveren. Want afval is een grondstof en is – mits goed gescheiden – geld waard. Iedereen was gecharmeerd van de simpele, leuke en doeltreffende opzet van het systeem. Er is dan ook bij het college van Burgemeester en Wethouders een opdracht neergelegd om te onderzoeken of een vergelijkbaar afvalbrengsysteem ook in Leiderdorp ingevoerd kan worden.

De inzamelpunten van RYCK staan op centrale locaties, bij winkelcentra en sporthallen. Aanbieden, wegen en wegwerken van het afval is een fluitje van een cent. Je verdient op elk grammetje aangeleverd afval. Een kilo papier levert 5 cent op, voor plastic en textiel wordt zelfs 25 cent op je digitale rekening bijgeschreven. En dat tikt aardig aan, want sinds september hebben de deelnemers al ruim 67.000 Euro bij elkaar gespaard door 765.000 kilo netjes gescheiden grondstoffen aan te leveren.

Bij RYCK schat men dat per huishouden zo’n 75 Euro per jaar verdient kan worden. Veel kinderen en jongeren hebben de gratis RYCK-kaart aangevraagd om zo hun zakgeld aan te vullen. Maar ook voor verenigingen en scholen is het systeem erg interessant. Zij kunnen zich als ‘goed doel’ aanmelden. Hun achterban kan er dan voor kiezen om het gespaarde bedrag te laten storten ten gunste van de vereniging.

En wie geen zin heeft in pasjes en digitale accounts die laat het bedrag gewoon (anoniem) overmaken aan het Wereld Natuurfonds.

Naast de Leiderdorpse fracties had GroenLinks ook wethouders en raadsleden uit alle omringende gemeenten uitgenodigd voor dit werkbezoek. Meer dan twintig belangstellenden kwamen mee. Iedereen was gecharmeerd van de simpele, leuke en doeltreffende opzet van het systeem. De gemeenteraad heeft het college van Burgemeester en Wethouders afgelopen maandag dan ook opgedragen met spoed te onderzoeken of een vergelijkbaar afvalbrengsysteem ook in Leiderdorp ingevoerd kan worden. Inmiddels is men ook in buurgemeente Leiden politiek bezig om een dergelijk onderzoek te promoten.

Hoewel er in Leiderdorp er al veel afval gescheiden wordt haalt onze gemeente de landelijke streefcijfers al jaren niet. Dit kan veel beter. GroenLinks werkt aan een Duurzaam Leiderdorp. Goed voor het milieu, goed voor je zelf.

Meer achtergronden en feiten vind je op de leuke website van RYCK

Enkele reacties:

  • Ik was sceptisch maar ik ben helemaal om.” Wethouder Leo Maat na het werkbezoek aan RYCK.
  • “Op deze manier gaan mensen lachend hun afval scheiden.”
  • “Papier en plastic scheid ik in twee boodschappentassen. Voordat ik de winkel inloop, breng ik mijn waardevolle afval even naar RYCK.”
  • “Afval is grondstof. Niet betalen voor ophalen maar geld verdienen met brengen.”
  • “Mijn droom is om ooit zo ver te komen dat we helemaal geen vuil meer ophalen aan huis.” Peter Floor, directeur Avalex (intergemeentelijke vuilophaaldienst)
  • “Met een paar centrale inzamelpunten voor plastic halen we veel meer grondstof dan met 50 wijkcontainers die twee keer per week per vrachtwagen geleegd worden, ook al zijn ze niet eens halfvol. Met de besparingen die dat oplevert zou je op termijn de afvalstoffenheffing kunnen verlagen. Daar wordt de burger twee keer blij van.”
  • “Je haalt alles toch zelf in huis. Waarom moet er dan vuil worden opgehaald?”
  • “Een van de jongens die hier komen heeft wel tien huishoudens waar hij papier, textiel en plastic ophaalt. Het levert hem een leuke zakcent op.”
  • “Lokale verenigingen en nationale goede doelen varen wel bij vergoedingsysteem RYCK.”