GroenLinks en Straatjutters stemmen schoonmaakacties op elkaar af

Met tomeloze energie heeft een grote groep Leiderdorpers de omgeving rond de Winkelhof zaterdag schoongemaakt. Ook een flinke afvaardiging van GroenLinks was zaterdagochtend actief op de door Straatjutters Leiderdorp georganiseerde World Cleanup Day.

 

Tijden veranderen. Wie met een hesje en een afvalgrijper door Leiderdorp struinde, kreeg voorheen nog wel eens de vraag toegeworpen of hij een taakstraf uitvoerde. Maar tijdens de zonovergoten World Cleanup Day hadden juist mensen zonder hesje wat uit te leggen. Vanaf zaterdag 10 uur zwermde een bont gezelschap van jongeren, ouderen, vrijwilligers en politici uit om de straten en struiken rond de Winkelhof van afval te ontdoen.

Als vanzelfsprekend is GroenLinks op zo’n dag van de partij met zelfs de gehele gemeenteraadsfractie. Onze fractievoorzitter Bob Vastenhoud kwam al propjes prikkend ook collega’s van andere politieke partijen in hesjes tegen. Met bekenden en onbekenden voerde Bob hele gesprekken over wat er goed gaat en beter kan in Leiderdorp. ,,Voor ons is zo’n spreekuur een belangrijk onderdeel van de maandelijkse wijkactie’’, legt hij uit. ,,Zo slaan wij twee vliegen in één klap.’’

Op World Cleanup Day, in Leiderdorp in gang gezet door de groep Straatjutters, ligt het accent op afval rapen. Naast GroenLinks bundelen steeds vaker groepen mensen hun krachten om het dorp schoner te maken. Zaterdag sprak Ans Hogenboom namens Straatjutters met GroenLinks af om de reguliere schoonmaakacties goed op elkaar af te stemmen en elkaar zo mogelijk te versterken. Bob Vastenhoud: ,,Want we willen allemaal hetzelfde: zo min mogelijk troep op straat.’’

Die lag er zaterdag aanvankelijk nog wel, getuige de vele vuilniszakken die de tientallen gelegenheidsschoonmakers in korte tijd vol kregen. Ook de restanten van het fruit dat de plaatselijke Albert Heijn voor de schoonmaakploeg beschikbaar stelde, kwamen daardoor niet op straat terecht.

 

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (e-mail tim.ank.bdk@ziggo.nl of telefoon 06-38030152).