Bescherming weidevogels Boterhuispolder mag worden afgeschaft van de VVD en is geen halszaak voor D66. De Boterhuispolder is inmiddels een klein jaar geopend voor wandelaars en fietsers. Leiderdorpers zijn zeer te spreken over deze groene huiskamer die duidelijk aan een behoefte voldoet. Het succesverhaal van de Boterhuispolder kent echter ook een schaduwkant. Sinds de openstelling van de Boterhuispolder worden de afspraken ter bescherming van weidevogels en het boerenbedrijf niet goed nageleefd. De afspraken, die destijds moeizaam tot stand kwamen, op een rij:

In nauw overleg met natuurbeschermers en de boeren heeft de raad in 2009 een akkoord gesloten: De polder, deels hun eigen grondgebied, wordt opengesteld voor wandelaars en fietsers. Om broedende weidevogels, zoals de grutto, niet te verstoren worden van 15 maart tot 15 juni een aantal paden in het gebied afgesloten. De boeren hanteren in die tijd een aangepast maai-schema en beschermen de nesten. Honden mogen in geen geval in de polder komen, niet los lopend en ook niet aan de lijn. Honden kunnen schapen en koeien verstoren en via hondendrollen ziektes overbrengen op het vee.

Hoe anders is de realiteit. Honden worden regelmatig in de polder gesignaleerd, ook los lopend, achter schapen aan hollend. Eigenaren daarop aanspreken levert reactie op als: Zal ik de hond op je afsturen?’ of ‘ Een verbod? Heb geen bord gezien!’

GroenLinks heeft vragen gesteld over de toezicht en handhaving op de gemaakte afspraken. Uit de antwoorden blijkt dat het college niets voelt voor toezicht ter plaatse. Reden voor GroenLinks om een motie in te dienen en het college aan te zetten tot verbeteren van de bebording en incidenteel toezicht en handhaving op drukke dagen.

Terwijl de VVD bij monde van fractievoorzitter Cooimans de weidevogelbescherming en de verder gemaakte afspraken maar ‘flauwe kul’ vindt en voor het opzeggen van alle afspraken pleitte, bleef D66 geheel vaag over de reden waarom zij de motie overbodig vindt. Met alleen de stemmen van GL, PvdA en CDA werd de motie uiteindelijk verworpen.

Duidelijke taal, lijkt me.