Bij de behandeling van de gebiedsvisie Achthovenerpolder tijdens de vergadering van de gemeenteraad op 9 maart 2009 is door onze fractie ingegrepen om een padstelling tussen de gemeenteraad en wethouder Glasbeek te doorbreken.
Alle fracties waren het er over eens dat het opnemen van een weidefietspad door de polder niet wenselijk is. Er is geen draagvlak bij de grondeigenaren omdat hun bedrijfsvoering daardoor ernstig wordt geschaad en ook voor de weidevogels vormt dit pad een bedreiging.
Wethouder Glasbeek kon tijdens de vergadering de fracties niet overtuigen van de noodzaak van het fietspad en gaf daarom tijdens een schorsing van het debat nadere achtergrondinformatie aan de drie coalitiepartijen. Daarbij kwam naar voren dat het fietspad een wens is van de provincie Zuid-Holland en een belangrijke rol speelt in de onderhandelingen over de financiering van de inrichtingsprojecten Boterhuispolder en Achthovenerpolder.
Omdat niet alle fracties van deze informatie op de hoogte waren gesteld, heeft GroenLinks opnieuw schorsing gevraagd en de wethouder verzocht de andere fracties dezelfde achtergrondinformatie te geven.
Na een tweede overleg waar ook de aanwezige grondeigenaren bij betrokken werden kwam er een aangepast voorstel op tafel waarmee iedere fractie kon instemmen.
Het besluit dat nu door de gemeenteraad is genomen komt er op neer dat het inrichtingsplan en bijbehorend uitvoeringsprogramma ‘polder Achthoven – Gemeente Leiderdorp’ is vastgesteld met uitzondering van het weidefietspad.
Het college is verzocht om in overleg met de grondeigenaren te bezien of er alternatieven voor de recreatieve invulling zijn te ontwikkelen die op draagvlak kunnen rekenen van alle betrokkenen in het gebied tot een bedrag van € 1,2 miljoen euro.
Het college is tevens verzocht om een voorstel met betrekking tot de mogelijke alternatieven aan de raad voor te leggen.