Extra verbaasd was ik dus toen ik gisteren in het Leiderdorps weekblad de advertenties van het CDA zag over gezond financieel beleid.
Verbaasd ook dat daar de foto van Jeff Gardeniers bij stond. In mijn herinnering toch de wethouder die ruim een half miljoen overbesteding had op groenonderhoud, daarvoor de verkeerde aanbesteding had gedaan en ook 30 duizend euro over had voor de 2 banken langs de dwarswetering in de Munnikkenpolder. Niet mijn idee bij degelijk en gezond financieel beleid…
Verbaasd ook omdat het de huidige CDA-wethouder Daan Binnendijk is die toen er moest worden bezuinigd sneed in de sociale voorzieningen en trots verkondigde dat de lasten niet omhoog gingen omdat de OZB niet werd verhoogd. Dus als je financiële problemen van de hele gemeente afwentelt op de zwakkeren in de samenleving door te bezuinigen op sociale voorzieningen dan verzwaart dat niet hun lastige bestaan… Nogal een smalle interpretatie van de term lasten en ook erg vanuit een hoek (die van mensen met geld) bekeken. Ook niet mijn interpretatie van sociaal financieel beleid.
Wij van PvdA-GroenLinks willen dat anders doen. Niet door geld uit te geven dat we niet hebben, of een niet-sluitende begroting op te stellen, maar door 3 lijnen te volgen.
- Als in het voorjaar de signalen er zijn dat het financieel niet goed gaat, gaan we niet meteen bezuinigen, maar gaan we nadenken over wat we daaraan kunnen doen, zonder direct extreme maatregelen te nemen. De afgelopen 8 jaar dat ik in de raad zat was het in april namelijk altijd financieel zwaar weer, maar scheen in oktober gewoon de zon over de begroting.
- Als de gemeente geld tekort komt wordt er gekeken naar inkomsten en uitgaven. Voorzieningen zijn al stuk bezuinigd. Organisaties als Incluzio en Sportfondsen hebben geen rek en reserves meer. Verhoging van de ozb is geen doel op zich, maar dat taboe moet er vanaf. Ook die inwoners moeten hun deel bijdragen.
- We versterken de lobby naar Den Haag voor gezonde financiering van gemeenten. Dat kan met gesprekken, met brieven, met bijeenkomsten, maar als dat niet werkt kunnen we ook met veel gemeenten tegelijk (minimaal de helft van de gemeenten in Zuid-Holland) niet- sluitende begrotingen indienen. De provincie heeft niet de mankracht om 25 of 30 gemeenten onder toezicht te stellen, dus dan komt het probleem vanzelf terecht waar het hoort; de bureaus van de minister van binnenlandse zaken en financiën.
Wij vinden een financieel gezonde gemeente ook belangrijk, maar zijn daarbij niet bereid de knellende en verstikkende regels uit Den Haag zomaar te accepteren. Het is tijd om met lef en daadkracht op te komen voor wat we als gemeente nodig hebben.
Stem dus lijst 1; PvdA-GroenLinks op 14, 15, of 16 maart!