Wat is er van de duurzame plannen van de gemeente de afgelopen jaren terecht gekomen? Daarover sprak de gemeenteraad op 28 september. De conclusie is verbijsterend: de Duurzaamheidsagenda uit 2011 is vooral papier gebleven. Wat is de reden? Waren de doelen te hoog gesteld? Was het te duur om duurzaam te werken? Nee, de reden is veel eenvoudiger: er is te weinig inspanning geleverd.

Er is binnen de organisatie niemand die aanspreekpunt en coördinator is voor de uitvoering van de plannen en ambtenaren weten niet wie van de collega’s over duurzaamheid gaat. Kortom de aansturing ontbreekt.

En  dus gebeurt er bar weinig in Leiderdorp. Positief is dat onkruidbestrijding niet meer met gif gebeurt en dat er groen gas gemaakt wordt uit GFT-afval. Dat is nog onder het vorige college geregeld. Negatief is dat er geen afval-lessen meer gegeven worden op de basisscholen. Die zijn wegbezuinigd terwijl Leiderdorp heel slecht scoort bij het scheiden van afval.

GroenLinks wil dat daar verandering in komt. Niet alleen ambitie op papier maar ook daadwerkelijk actie!

De gemeente heeft sinds 2014 geen actuele duurzaamheidsagenda. Onze fractie wil dat met spoed een ambitieuze duurzaamheidsagenda wordt opgesteld en een doortastende uitvoering daarvan. De gemeente heeft daar niet de kennis voor in huis. GroenLinks wil daarom tevens dat er een milieu-coördinator aangesteld wordt. Iemand die zorgt voor een goede communicatie binnen verschillende afdelingen van de gemeente en die de burgers en bedrijven ondersteunt bij hun plannen voor een duurzamer dorp.