GroenLinks Leiderdorp heeft na gesprekken met besturen van een aantal belangrijke sportverenigingen een sportvisie opgesteld. Zij benadrukt daarin het grote maatschappelijke belang van sport. Sport is niet alleen belangrijk voor de sporters zelf, voor hun eigen zelfbeeld, maar ook vanwege het grote belang van ontmoeting van mensen uit verschillende lagen en leeftijden van de bevolking tijdens het uitoefenen van sport. Dat bevordert de sociale binding tussen mensen. GroenLinks acht sport zo belangrijk dat de gemeente daaraan, onder bepaalde voorwaarden, ook financiële steun dient te verlenen. Over de voorwaarden die daaraan zouden moeten worden verbonden zal zij zich dit jaar nader beraden. Een en ander op basis van de vorig jaar vastgestelde sportnota waarin is vastgelegd dat de huidige manier van bijdragen (subsidiëren) aan de sportverenigingen moet worden gewijzigd. “Lees meer” om kennis te nemen van de sportvisie van GroenLinks.

GroenLinks Leiderdorp vindt het van belang haar visie op sport en bewegen helder  te maken. Deze visie vormt de leidraad voor de inbreng van GroenLinks in de gemeenteraad bij de toekomstige behandeling van het ‘sportsubsidiebeleid’, voortvloeiend uit de onlangs vastgestelde sportnota.

Uitgangspunten

Voor haar visie hanteert GroenLinks drie belangrijke uitgangspunten:

  • sport bevordert de gezondheid;
  •  sport vervult een belangrijke maatschappelijke rol;
  •  sport dient op een zelfde wijze te worden behandeld als andere welzijns- en gezondheidsactiviteiten.

Het 1e uitgangspunt spreekt in grote lijnen voor zich. Sport bevordert de gezondheid, zowel door inspanning als ontspanning, en heeft daarmee een positief effect op lichaam en geest.

Bij het 2e uitgangspunt, de maatschappelijke functie van sport onderscheiden we vier aspecten:

  • Met name kinderen leren door sport binnen duidelijke (spel-) regels om te gaan met ‘tegenstanders’. Zij leren daarbij ook om te gaan met winst en verlies. Sport vervult daarmee een belangrijke vormende functie.
  • Specifiek bij teamsporten leren kinderen (en volwassenen) in georganiseerd verband met elkaar om te gaan. Dat schept een band tussen de deelnemers door het delen van gemeenschappelijke ervaringen. Sport bevordert zo de maatschappelijke cohesie in ons dorp.
  • Kinderen en volwassenen uit verschillende culturen en maatschappelijke achtergronden ontmoeten elkaar. Sport verbindt en vormt zo een integratiemiddel tussen verschillende maatschappelijke groepen.
  • Deelname aan (georganiseerde) sport geeft een doel aan jongeren en bevordert hun zelfbeeld meestal in positieve zin. Sport heeft zo een positief effect op de maatschappelijke status van jongeren.

Het 3e uitgangspunt, behandeling van sport op dezelfde wijze als andere welzijns- en gezondheidsactiviteiten door de gemeente is voor ons van cruciaal belang.

Als wij erkennen dat sport en sportverenigingen een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van gemeentelijke doelen, moet dit er toe leiden dat sportaanbieders daarvoor steun, ook financiële, van de gemeente kunnen krijgen.

Visie  GroenLinks

Op basis van deze uitgangspunten komen we tot de volgende visie: 

Wij vinden sport zo belangrijk voor de gezondheid, de vorming en het welzijn van onze burgers en voor de sociale cohesie  in Leiderdorp, dat deze door de gemeente moet worden gestimuleerd en ondersteund.

We leggen daarbij de nadruk op het bevorderen (en dus niet alleen maar faciliteren) van deelname van, in het bijzonder kinderen (van 0-18 jaar), aan sport en het bevorderen van bewegen door ouderen. Deze visie is door ons uitgewerkt in een aantal beleidsdoelen. 

Beleidsdoelen

 Als politieke partij vinden we het van belang om een beperkt aantal doelen te formuleren, die op kort termijn door de gemeente gerealiseerd kunnen worden.

  Op basis van onze uitgangspunten en visie komen we als GroenLinks tot de volgende doelen:

  • elk Leiderdorps kind tussen 6 en 12 jaar de mogelijkheid geven om in georganiseerd verband een sport te beoefenen;
  • de gemeente dient sportbeoefening in georganiseerd verband te bevorderen/ondersteunen;
  • bevorderen van samenwerking tussen sportverenigingen en van sportverenigingen met andere maatschappelijke organisaties;
  • scholing en vorming van vrijwilligers van sportverenigingen) actief ondersteunen;
  • een zo effectief en efficiënt mogelijke uitvoering van het sportbeleid met zo min mogelijk schakels tussen sportverenigingen en de gemeente;
  • transparante verantwoording van activiteiten en geldstromen door zowel de gemeente als de sportverenigingen;
  • het accommodatiebeleid voor sporten richten op duurzaam, meervoudig en multifunctioneel ruimtegebruik.

Lees ook ons standpunt over sport.