Voormalig GroenLinkswethouder Leo Maat zette maandag 18 november 2013, samen met collega-wethouders uit Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude, zijn handtekening onder de nieuwe afvalcontracten voor gft-, rest- en grof huishoudelijk afval. De genoemde gemeenten gaan het afval gezamenlijk verwerken. Dat is passend is in de duurzaamheidsdoelstellingen van deze gemeenten. Bovendien levert het een kostenvoordeel op. Voor Leiderdorp betekent dit een besparing van 380.000 euro op jaarbasis!

Het gaat om de volgende verbeteringen:

CO2-reductie en verbetering van de afvalscheiding

De onderneming Vliko BV heeft een grote nascheidingsinstallatie voor grof vuil. Die kan uit de grofvuilstroom alle herbruikbare resten scheiden. Bijna alles is herbruikbaar. De installatie waarin het restafval wordt verwerkt heeft een hoog rendement. Dat leidt tot een aanzienlijke CO2 reductie.

Vergisting en winning van biogas

Het GFT-afval wordt vergist. Dat gebeurt in de nieuwe vergister die Indaver dit jaar in Alphen aan den Rijn heeft gebouwd. Indaver presenteert deze vergister (Bio Power) met trots. De installatie is op 9 juli 2014 in gebruik genomen en kan 75.000 ton GFT-afval per jaar verwerken tot groen gas, CO2, compost en biomassa.
Indaver heeft de ambitie om kringlopen te sluiten en van afval weer nieuwe grondstoffen te maken. De nieuwe vergister is hierbij van groot belang, want GFT-afval is bij uitstek geschikt om niet alleen te composteren, maar ook te vergisten. Bekijk de werking van de vergister via het filmpje hiernaast.

Kostenvoordeel

Door als gemeenten gezamenlijk in te kopen is het mogelijk om gunstiger tarieven af te spreken met de afvalverwerkers.