Op maandag 16 december 2013 behandelde de gemeenteraad o.a. het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders voor bestrijding van de wateroverlast in het Zijlkwartier. De verwachting was dat de stemming over het plan onbeslist zou eindigen. Dit omdat de VVD en D66 een deel van het plan niet zouden steunen en de andere fracties zich al wel geheel achter het voorstel hadden geschaard. Ziekte van een BBL-raadslid zou tot een uitslag van 10 tegen 10 leiden, zo werd verondersteld. Tot ieders verrassing, ook van wethouder Leo Maat zelf, wist hij uiteindelijk een onverwacht grote meerderheid van stemmen (17 tegen 3) achter het plan te krijgen. Alleen D66 volhardde tot het bittere einde in haar standpunt dat er geen juridisch waterdichte garanties waren tegen mogelijke precedentwerking van de uitvoering van dit plan in andere wijken van Leiderdorp.
D66 had een motie opgesteld. Daarin vroeg zij om een juridische toets als extra zekerheid dat er van de financiële bijdrage van de gemeente in de aanleg van drainage onder de particuliere toegangspaden achterin de tuinen, geen ‘precedentwerking’ naar andere wijken uit zou gaan. Daarin werd zij aanvankelijk gesteund door de VVD en - tot veler verrassing - ook door de fractiewoordvoerder van BBL.
Wethouder Leo Maat gaf daarop aan dat er tot twee maal toe juridisch advies was uitgebracht aan het college. De conclusie daarvan was dat er van de eerder genoemde bijdrage ten behoeve van de drainage van particuliere toegangspaden in het Zijlkwartier geen precedentwerking uit kon gaan. E.e.a. omdat dit niet alleen de enige wijk in Leiderdorp is die buitendijks ligt, maar deze ook nog eens erg laag is gelegen.
Na tussentijds beraad in het college gaf wethouder Leo Maat aan dat, als de motie van D’66 zou worden aangenomen, hij loyaal een derde verzoek om juridisch advies over precedentwerking zou laten uitvoeren. Deze toezegging en een nogmaals door de wethouder gedane toelichting bij de juridische adviezen, was voor de VVD uiteindelijk voldoende om haar steun aan de motie van D’66 voor een derde juridische toets in te trekken.
Bij de stemming over de motie van D66 bleek dat deze alleen nog door de twee aanwezige leden van BBL werd gesteund. Bij de uiteindelijke stemming over het waterplan bleek echter dat ook BBL eieren voor haar geld had gekozen, door met het gehele plan in te stemmen. D66 bleef echter volharden in haar weigering om een bijdrage te willen leveren aan de drainage van de gemeenschappelijke particuliere paden.
Door kundig politiek laveren is onze wethouder er in geslaagd om uiteindelijk nog brede steun in de raad te krijgen voor de oplossing van de al meer dan 30 jaar durende wateroverlast voor de bewoners in het Zijlkwartier.