GroenLinks heeft altijd positief gestaan tegenover de plannen voor de ‘Brede School West’. De fractie vindt het concept ‘Brede School’ heel belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen en voor het versterken van de sociale cohesie in een wijk. Het concept is volgens GroenLinks niet achterhaald, maar nog volop in ontwikkeling.
De ‘Brede School West’ is een samenwerkingsverband tussen de volgende partijen:
Stichting Sociaal Cultureel Werk Leiderdorp;
Stichting Katholiek Onderwijs Leiden;
Openbare Basisscholen Gemeenschap Leiderdorp;
Catalpa;
Stichting Kinderopvang Leiderdorp;
Protestants-Christelijke School Vereniging Leiderdorp
Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Midden Holland;
De gemeente Leiderdorp.
Bovengenoemde instellingen vormen de kernpartners van de Brede School en zijn vertegenwoordigd in een projectgroep. Binnen deze projectgroep is in maart 2005 de volgende doelstelling voor de betreffende Brede School geformuleerd en in een visiestuk neergelegd:
“De Brede School West wil de ontwikkelingskansen van de kinderen van de school en van de kinderen van de wijk vergroten, ouders de gelegenheid bieden om zorg en arbeid te combineren en de sociale cohesie in de wijk versterken.”
Wat betreft de versterking van de sociale cohesie in de wijk staat o.a. in het stuk vermeldt:
“Voor kinderen, jongeren en volwassenen wordt de school een plek waar altijd wel iets te leren en te doen valt. Daarbij vloeit het aanbod voort uit de behoeften die er bij de kinderen, jongeren, ouders en volwassenen in de wijk leven”
GroenLinks is het volmondig eens met de doelstelling die in het bovengenoemde visiestuk van maart 2005 is neergelegd.
In de gemeenteraadsvergadering van 12 februari 2007 waarbij de kaders van de Brede School West aan de orde zijn gesteld, dienden de collegepartijen een amendement in waarbij o.a. de volgende voorzieningen binnen de ‘Brede School’ werden uitgesloten:
- Jongerenruimte;
- Multifunctionele ruimte voor wijkgerichte activiteiten (wijk en buurtgericht werken)
Omdat de fractie het op veel punten met de kaderstelling eens was, heeft zij met het amendement ingestemd, echter met een voorbehoud voor wat betreft de genoemde uitsluitingen.
In het genoemde visiestuk komt steeds naar voren dat de ‘Brede School West’ een wijkfunctie heeft voor alle bewoners. Dat is de doelstelling en dat zijn de uitgangspunten in alle achterliggende stukken. De fractie ziet daarom niet in, waarom er op voorhand activiteiten of groepen wijkbewoners moeten worden uitgesloten.
GroenLinks is van mening dat een Brede School een aanwinst voor de hele wijk moet zijn. De fractie denkt dat in het kader van de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een dergelijke ‘Brede Schoolvoorziening’ ook een rol kan spelen. Het motto van de WMO is: “iedereen doet mee” en GroenLinks vindt dat dat voor een ‘Brede School’ ook moet gelden.
Nogmaals, de fractie is er sterk tegen om in het bijzonder de groep bewoners tussen de 13 en 20 jaar daarvan uit te sluiten. Dit is de groep waar op sociaal gebied toch al zeer weinig voor wordt geboden. We begrijpen dat er gevreesd wordt voor overlast, maar dit veranderd niet als deze groep jonge mensen wordt uitgesloten. Overlast zou alleen maar kunnen verminderen wanneer deze groep ook een plek wordt gegeven. Het zijn wel de eigen jongeren van de wijk en de kinderen van de wijkbewoners waar het hier over gaat.
Voor de volledigheid geven wij u hierbij ten slotte een opsomming van de kaders die GroenLinks stelt aan de Brede School West.
Wat betreft de functies binnen de Brede School West:
Basisschool en voorschoolse, buitenschoolse en tussenschoolse opvang.
Ondersteunende diensten die direct verbonden zijn met het onderwijs
(Schoolmaatschappelijk werk; Jeugd Gezondheidszorg, Consultatie bureaus, GGD, Schoollogopedische zorg, Opvoedingsondersteuning, Remedial teaching,
Taalstimulering VVE, e.d.).
Kinderopvang; peuterspeelzaal.
Multifunctioneel gebruik van de ruimten en mogelijkheden voor wijk- en buurtgericht werken.
Wat betreft het gebouw:
Het gebouw mag niet meer dan 40% van het plangebied innemen en mag maximaal 2 verdiepingen hoog zijn.
Er moet voldoende speelruimte en groen behouden blijven voor de school en de buurt.
Verkeershinder mag niet toenemen, er moeten veilige routes komen voor fietsers en voetgangers.
Geen woningbouw op de locatie van de Leeuwerik en Prins Willem Alexanderschool maar op de locatie van de Driemaster.
Voor meer informatie over de BredeSchool en de definitie daarvan zie ook: http://www.bredeschool.nl