Hierbij de bijdrage in eerste termijn bij de behandeling van het agendapunt ‘vaststelling van het bestemmingsplan Bospoort’, zoals uitgesproken in de raadsvergadering van 9 maart 2009 door raadslid Frauke Joester, waarbij GroenLinks uiteindelijk met het voorstel heeft ingestemd.




Standpunt van GroenLinks met betrekking tot het onderwerp ‘vaststelling van het bestemmingsplan Bospoort, dat de vestiging van een Ikea-woonwarenhuis in Leiderdorp mogelijk moet maken.

GroenLinks is altijd zeer kritisch over het dossier Bospoort/Ikea geweest. Keer op keer hebben wij gewezen op de verkeersproblemen die zullen ontstaan met de komst van deze meubelgigant. Vier jaar terug werd nog minzaam geglimlacht toen we opmerkten dat de wegen in 2016 het verkeer niet meer aan zouden kunnen. We hebben ondertussen heel wat files zien staan. En de meeste raadsleden erkennen nu dan ook dat er nog meer knelpunten te verwachten zijn.

Als gemeenteraad zitten we met zijn allen met een aantal dilemma’s. Samengevat:

Bospoort/Ikea moet een verhoudingsgewijs zeer grote bijdrage leveren aan de financiële afdracht voor de verdiepte aanleg van de rijksweg A4;

Bospoort/Ikea zal een verhoudingsgewijs grote bijdrage leveren aan de toekomstige verkeersproblemen en de te verwachten verkeersoverlast.

Voor GroenLinks levert dit agendapunt dan ook een flink gewetensconflict op.

Heel simpel zou je kunnen stellen:

GroenLinks is principieel niet gelukkig met de komst van Ikea. Dus GroenLinks stemt niet voor de vaststelling van het bestemmingsplan Bospoort.

OF

GroenLinks zit in de coalitie. Dus GroenLinks stemt voor omdat de coalitiepartners dat verwachten.

Hoe zit dat nou?

Ja, GroenLinks heeft hier te maken met een behoorlijk dilemma.

EN

Nee, het is lang niet zo simpel.

Want:

De afgelopen jaren heeft de gemeenteraad een aantal besluiten genomen die stapsgewijs leidden naar het agendapunt van vanavond. De strijd die nu gevoerd wordt om het bestemmingsplan nu of later vast te stellen had toen een strijd moeten zijn om het wel of niet opnemen van een Ikea in het W4 plan.

Vanuit bestuurlijk en juridisch standpunt lijkt het niet houdbaar te weigeren een bestemmingsplan vast te stellen dat technisch aan alle vereisten voldoet (los van de vraag of er inderdaad een schadeclaim van Ikea te verwachten is).

Door het tijdelijk uitstellen van het besluit en een aanvullend onderzoek uit te voeren is geen van de problemen die de insprekers terecht inbrengen op te lossen.

Daar staat tegenover:

Het perspectief op de financiële toekomst van de gemeente is de laatste maanden in positieve zin veranderd. Na jaren van steeds verdergaande bezuinigingen en versobering, na het toepassen van drastische maatregelen om de begroting voor 2009 sluitend te krijgen, en na vele en grote tegenvallers bij de W4 exploitatie, is er voor het eerst licht te zien aan het eind van de tunnel.

·

kwijtschelding van 10 miljoen Euro op de gemeentelijke bijdrage aan de verdiepte aanleg van de rijksweg A4;

·

het vrijkomen van een deel van de Nuon-aandelen.

Bij alle gepaste voorzichtigheid schept dit voor de gemeente een veel minder somber toekomstscenario. Met de bijdrage uit de grondverkoop in het plan Bospoort kan de W4 begroting sluitend worden. Kan de raad zich permitteren deze inkomsten in gevaar te brengen?

Binnenkort voert de raad de “kerntakendiscussie”. In deze discussie wordt vastgesteld welke taken en diensten de gemeente in de komende jaren (nog) wil uitvoeren en welke niet. In samenspraak met burgers en organisaties zal ook de toekomstvisie 2025 worden geformuleerd. Een gemeente die rood staat is daarbij dan gauw uitgepraat.

Lost het wel of niet vaststellen van het bestemmingsplan Bospoort de problemen op die zoveel mensen vanavond hiernaar toe gebracht hebben?

Nee, de echte problemen in de zaak Bospoort/Ikea blijven bestaan.

·

Het probleem van de verkeerde werkwijze van de gemeente;

·

Het probleem van de te verwachten verkeersafwikkeling en overlast;

·

De besluitvormingsprocedure wordt wel vertraagd maar het principebesluit dat Ikea er komt wordt daardoor niet aangetast.

Het gevecht om dit laatste punt, de komst van Ikea is ruim een jaar geleden in alle hevigheid in het openbaar losgebarsten. Sindsdien zijn steeds meer burgers betrokken bij het doorploegen van lijvige dossiers, het bestuderen van rapporten en het schrijven van bezwaarschriften.

Moet er een Ikea komen of niet? Die centrale vraag heeft de politiek niet aan de burger voorgelegd. En dat wreekt zich nu. Komt er een Ikea of niet? Die vraag wordt dus niet meer in deze raadszaal beslecht, dat is zeker, die vraag zal worden beantwoord door de rechter. En dat is een slechte zaak.

Slecht omdat niemand er beter van wordt.

Slecht omdat het vertrouwen van alle betrokkenen in de overheid is geschaad.

Slecht omdat er ongelofelijk veel tijd, energie en geld mee verloren gaat die zoveel beter aangewend had kunnen worden.

Het aantrekken van Ikea voor de locatie Bospoort is niet het eerste gemeentelijke project dat een hopeloos tijdrovende juridische procedure tegemoet gaat. En het is zeker ook niet het laatste project dat door deze omweg niet volgens planning verloopt.

Waarom gebeurt dat telkens weer? Hebben wij in Leiderdorp nou van die vreselijk moeilijke burgers?

Mij lijkt van niet.

Probleem is dat de gemeente de afgelopen jaren veel plannen heeft gemaakt en besloten zonder op het juiste moment goed met de burger te overleggen. Dat is ook een belangrijke bevinding die uit bestuurskrachtmeting naar voren komt en de reden van de opdracht een verbeteragenda op te stellen.

Grote projecten raken veel belangen. Het is zeker niet mogelijk alle bezwaren van burgers die door grote projecten geraakt worden weg te nemen. Maar de gemeente had veel eerder het gesprek met burger moeten zoeken. Niet pas op het moment dat de bezwaar- en beroepsprocedures zich beginnen op te stapelen. Het had tijdens de planvorming moeten gebeuren. Met open vizier, met het voorstel ‘Ikea’ op tafel en op basis van het Stedenbouwkundig plan. Draagvlak creëer je niet achteraf.

Bospoort/Ikea zal wezenlijk bijdragen aan de toekomstige verkeersproblemen in onze gemeente. Het is ook niet het enige verkeersaantrekkende project in Leiderdorp. Ook de overige W4 ontwikkelingen, de uitbreiding van Winkelhof en woningbouw langs de Engelendaal zullen zorgen voor verkeerstoename. Het bestaande ‘Integrale Verkeer en Vervoer Plan” voor Leiderdorp houdt met geen van deze ontwikkelingen rekening. Regelmatig heeft Groenlinks dan ook in de raad verzocht om een herziening van het betreffend plan. Dat dit nu eindelijk opgepakt wordt hebben we te danken aan het plan voor de Ringweg Oost. Maar het had veel eerder kunnen en moeten gebeuren.

Het echte probleem ligt niet in besloten in de vraag of GroenLinks vanavond wel of niet instemt met het bestemmingsplan Bospoort.

Bospoort ja of nee, het is geen kwestie van een zuiver groen geweten.

Het echte probleem ligt in de wijze waarop veel plannen in Leiderdorp gemaakt worden.

Wij zullen hard werken om daar verandering in te brengen. En daarop mag u ons aanspreken.