GroenLinks is er niet gerust op dat het oorspronkelijke plan voor een Ringweg-Oost over Leiderdorps grondgebied van de baan is. Bij het nemen van een besluit in de gemeenteraad van Leiden d.d. 13 -02-2014 over de herinrichting van de Breestraat is een oostelijke ringweg/oostelijke ontsluiting van Leiden als voorwaarde gesteld voor het verleggen van het busverkeer van de Breestraat naar de Hooigracht. E.e.a. staat haaks op de voorstellen die zijn neergelegd in een schetsboek m.b.t. het project LAB071 waarbij gemeenten Leiden en Leiderdorp samenwerken aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio. In verband hiermee zijn vragen gesteld aan het college. In relatie tot de voorstellen van het project LAB071 en de bijgestelde prognoses m.b.t. de economische groei en de toename van automobiliteit zijn tevens vragen gesteld bij de voorgestelde aanpassing van de kruispunten van de Engelendaal en het kappen daarbij van 34 bomen.
Hoe verhoudt zich het besluit tot herinrichting Breestraat te Leiden tot het project LAB071?
In het project LAB071 werken de gemeenten Leiden en Leiderdorp samen aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio. Dat heeft begin van dit jaar een schetsboek met voorstellen voor verkeersmaatregelen opgeleverd. Een van de opmerkelijke uitkomsten is, dat een ‘Ringweg Oost’ tracé over Leiderdorps grondgebied, zoals eerder ontwikkeld, niet bijdraagt aan het oplossen van het regionale bereikbaarheidsprobleem en als ongewenst neveneffect heeft dat nog meer verkeer het gebied intrekt waardoor de problemen alleen maar verergeren.
Tijdens de behandeling van het uitvoeringsbesluit herinrichting Breestraat op 13 februari j.l. heeft de Leidse gemeenteraad echter met overweldigende meerderheid een amendement aangenomen dat in tegenstelling is met de tot nu toe voorgestelde aanbevelingen uit het schetsboek LAB071. Door het amendement wordt de aanleg van een oostelijke ringweg/oostelijke ontsluiting van Leiden als voorwaarde gesteld voor het verleggen van het busverkeer van de Breestraat naar de Hooigracht. Uiteindelijk werd de tekst van het amendement aangepast om de gevoelige formulering ‘oostelijke ringweg’ te vermijden. Gedurende de behandeling van het amendement werd echter wel degelijk deze bewoording gebruikt. Ook uit uitlatingen van Leidse raadsleden tijdens de presentatie van het schetsboek project LAB071 op 12 februari 2014 werd duidelijk dat het oude plan voor een Ringweg Oost over Leiderdorps grondgebied nog steeds een politiek leven leidt in de Leidse raad. GroenLinks is er niet gerust op en heeft in verband met het voorgaande de volgende vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders:
-
Hoe verhoudt zich dit geamendeerde Leidse raadsbesluit tot de resultaten tot nu toe van het LAB071 project?
-
Welke gevolgen heeft dit raadsbesluit voor de verdere behandeling van de LAB071-maatregelen door de colleges en raden van Leiden en Leiderdorp?
Beperking doorstroming verkeer Engelendaal
Een cruciaal onderdeel van de aanbevolen maatregelen uit het schetsboek LAB071 is het inrichten en aanwijzen van de N445 en N446 als randweg om de Leidse agglomeratie heen. Om deze randweg tot een succes te maken en doorgaand verkeer om Leiderdorp heen te leiden is het noodzakelijk de doorstroming van het verkeer op de Engelendaal te beperken. Bijvoorbeeld door het instellen van een 30 km zone of andere verkeersremmende maatregelen. Op dit moment echter worden plannen voor de herinrichting van de kruispunten van de Engelendaal uitgewerkt, waarbij het uitgangspunt daarbij nu juist is om het autoverkeer beter te laten doorstromen en met name de reistijd voor de auto te verkorten. De Leiderdorpse plannen staan dus haaks op de aanbevelingen uit het LAB071 project. Daarom zijn de volgende vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders:
-
Wordt er met betrekking tot de herinrichtingsplannen van de Engelendaal rekening gehouden met de bevindingen uit het LAB071 schetsboek?
-
Zo ja, op welke wijze?
-
Zo nee, waarom niet?
Herinrichting kruispunten Engelendaal aanpassen aan economische omstandigheden, sparen bomen
De uitbreiding van Winkelhof gaat voor een groot deel niet door en/of wordt uitgesteld in de tijd. Het autobezit in de regio is in 2013 gedaald. De economische groei blijft al jaren achter bij de meest bescheiden scenario’s die het Centraal Plan Bureau heeft ontwikkeld om de groei van de automobiliteit te berekenen. Het verkeersaanbod is lager en groeit minder dan jaren geleden berekend. Mede gelet op de hiervoor genoemde noodzaak tot beperking van doorstroming van verkeer op de Engelendaal, vindt GroenLinks dit een aanleiding om de herinrichting van de kruispunten nog eens te bekijken en de 34 volwassen bomen die daarvoor zouden moeten wijken te sparen. Vandaar de onderstaande vragen aan het college:
-
Is het ontwerp van de nieuwe kruispunten aan deze veranderde omstandigheden aangepast?
-
Zo niet, is het college bereid de herinrichtingsplannen te herzien in het licht van de uitkomsten van het LAB071 project, de economische ontwikkeling en de dalende trend in de automobiliteit?
-
Is het college bereid (een deel van) de 34 volgroeide bomen waarvoor in week 8 een kapvergunning is verleend door middel van een aangepaste inrichting van de kruispunten te sparen?
De antwoorden van het college zijn inmiddels gegeven. Deze zijn als een afzonderlijke bijlage bij dit artikel gevoegd.
Zoals verwacht geven de antwoorden niet de duidelijkheid waarom GroenLinks gevraagd had. Wij zijn dus niet gerustgesteld en zeggen u toe dat wij de ontwikkelingen nauwlettend zullen blijven volgen.