Aan het bruisende leven van Sjaak van Beek is abrupt een einde gekomen. De kleurrijke Leiderdorper, in het verleden bestuurslid van de plaatselijke GroenLinks-afdeling en kortstondig burgerraadslid, overleed zondag 7 mei na een kort ziekbed. Sjaak - echtgenoot van Jacqueline en vader van Renée, Marlies en Sari - werd 69 jaar.

Politiek was een van de vele zaken des levens die Sjaaks aandacht hadden. In zijn onstuitbare drang om de wereld een stukje beter en mooier te maken vond hij bij GroenLinks Leiderdorp een podium waar hij zijn ei kwijt kon. Dat wil zeggen: tijdens, voor en na bestuursvergadering bij Sjaak thuis kon het behoorlijk knetteren. Want de gastheer liep over van de originele ideeën, maar hij kreeg hiervoor niet altijd de handen op elkaar.

Dat dochter Marlies in 2019 toetrad tot de Leiderdorpse gemeenteraad gaf vader Sjaak veel voldoening. Zelf deed hij op het politieke toneel een stapje terug, al woonde hij vol vaderlijke trots de eerste raadsvergaderingen met Marlies in het gemeentehuis bij.

Gelukkig had Sjaak tal van andere interesses, zoals vrijdag 12 mei bleek tijdens de mooie en waardige afscheidsbijeenkomst in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ook als journalist, historicus, homeopaat, docent, coach, kok, kerkganger, vrijwilliger, kampeerder wandelaar, fietser maar bovenal gezins- en familieman maakte Sjaak indruk op iedereen met wie hij omging. Niets was hem te dol en geen inspanning was hem te groot, als er ook maar wat te lachen viel.

Daarom kwam de klap ook zo hard aan van het ernstige hartinfarct dat Sjaak op Pasen velde. Ondanks intensieve ziekenhuiszorg is Sjaak in aanwezigheid van zijn dierbaren op zondag 7 mei overleden in het LUMC in Leiden.

Namens PvdA-GroenLinks Leiderdorp wens ik alle mensen van wie Sjaak hield sterkte toe om het verlies te verwerken.

Tim Brouwer de Koning