GroenLinks prikkelt wethouder met ‘vreemde’ motie

Als het goed is kunnen fietsers die de Zijlbrug over moeten binnenkort weer wat rustiger slapen. Met een motie in de achterzak prikkelde ons GroenLinks-raadslid Jeannette Hofman-Züter wethouder Willem Joosten maandagavond in de gemeenteraadsvergadering tot mooie beloftes. Hij zei zijn uiterste best te doen om de veiligheid van fietsers op het dubbel drukke fietspad te garanderen.

Na die toezegging van de wethouder bracht GroenLinks de ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ – over urgente onderwerpen – uiteindelijk niet in stemming. Met slechts steun van de collega’s van D66 zou die het toch niet halen en Jeannette had haar punt gemaakt. Haar pleidooi voor passende maatregelen om fietsers veilig over de Zijlbrug te helpen kreeg veel bijval, ook van wethouder Joosten. Hij overlegt regelmatig met zijn Leidse collega Martine Leeuwis over de overvolle verbinding tussen beide gemeentes. Ook heeft Leiderdorp ter hoogte van de LOI inmiddels een bypass voor fietsers laten aanleggen. Dat was voor de meeste partijen voldoende om de GL-motie overbodig te noemen.

Helemaal gerust is onze fractie overigens nog niet, vandaar ook de druk op de ketel. ,,We willen niet wachten tot er ongelukken gebeuren’’, zo verklaart Jeannette haar initiatief. Andere gemeenteraadsleden gaven toe dat zij de gevolgen van de halvering van het aantal fietspaden over de Zijlbrug hadden onderschat. Jeannette: ,,Leiderdorpers delen mij hun zorgen over de knelpunten aan beide kanten van het fietspad mee. Wij zijn er geen voorstander van om fietsers de auto in te jagen, dus ijveren wij op veiligheid voor alle weggebruikers.’’