Op het kruispunt van Wilhelminastraat en Mauritssingel pakt Joost Slings, aanwezig namens Stichting Buurtbelang, zijn tablet erbij. Daarop tovert hij het ene na het andere deel van het gemeentelijke herinrichtingsplan tevoorschijn. De voltallige gemeenteraadsfractie van PvdA-GroenLinks wijst hij op volkomenheden en onvolkomenheden. Juist vandaag verstrijkt de inspraaktermijn.

Bezwaren van de buurt hebben vooral betrekking op verkeersveiligheid, natuurbehoud, logica en uitleg over gemaakte keuzes. Stichting Buurtbelang wil snappen waarom de gemeente honderden bomen rond de Mauritssingel kapt met alleen de plicht tot herplant. Zelfs als dat tot compensatie van alle gekapte bomen leidt, betekent dat toch tijdelijk minder groen in de Oranjewijk. Ook de intekening van fietspaden, parkeervakken en het vernieuwde Hubrechtplein roept vragen op van de buurt.

Namens PvdA-GroenLinks steekt raadslid Sarah van Roemburg de aanwezige bewoners een hart onder de riem. Zij vindt dat buurtbewoners voldoende kansen moeten krijgen om hun inzichten met die van de gemeente te delen. ,,Dat levert uiteindelijk betere plannen op’’, zegt zij, ,,zelfs als de uitvoering daarvan daardoor later van start gaat. Inspraak is belangrijk. Wel moeten zij beseffen dat de gemeente nooit ieders wens kan vervullen. Wij vinden het ook jammer dat grote bomen langs de Mauritssingel moeten worden gekapt om wegen en paden veiliger te maken en jonge bomen te planten.’’

Ook buiten de Oranjewijk kijken natuurliefhebbers met argusogen naar de uitkomst van het gemeentelijke herinrichtingsplan. Edwin Brussee van de Bomenstichting laat weten dat hij in het ‘optimale groenplan’ dat de gemeente wil koppelen aan de vervanging van de riolering - de Boom Effect Analyse wil inzien. Als de geplande kap van honderden bomen doorgaat kan volgens Brussee de schaduwwerking grotendeels verloren gaan. Verder heeft de Bomenstichting vragen over biodiversiteit en over de omvang van de kap.

Vragen hebben veel wijkbewoners ook, zelfs na enkele drukbezochte informatiebijeenkomsten. Zeker in de Stichting Buurtbelang zijn deskundigheid en betrokkenheid in ruime mate aanwezig. ,,Wij kennen de wijk beter dan de projectleider van de gemeente’’, zegt een buurtbewoner fijntjes. ,,Door nog beter te overleggen en niet alleen “alles mee te nemen” zou de gemeente daar haar voordeel mee kunnen doen. Bewoners zijn gebaat bij goede argumenten, ook als hun wensen niet worden ingewilligd.’’

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (tim.ank.bdk@ziggo.nl of 06 38 03 01 52).