Afgelopen zaterdag 16 april was het dan zover. De natuurspeeltuin in de Bloemerd werd geopend. De openingshandeling werd verricht door wethouder Leo Maat. Het was een leuke informele opening waarbij de kinderen de naam van de speeltuin moesten opsporen en daarbij ook nog wat paaseieren tegenkwamen. De door Iza Middelkoop bedachte naam “De Dwarstuin” kreeg van de jury de meeste stemmen. Het bestuur van GroenLinks heeft de tuin drie mooie rododendrons geschonken die nu de ingang opfleuren. Lees meer en bekijk ook de foto-impressie van de opening

Het heeft wel enkele jaren geduurd voor het zover was. In 2007 werd ik getroffen door een artikel over “Scharrelkinderen”. Daarin werd opgemerkt dat de kinderen van deze tijd weinig ruimte en gelegenheid hebben om lekker buiten te kunnen scharrelen. Speeltuintjes zijn ingericht met wipkippen en glijbanen met als ondergrond rubbertegels. Kinderen ervaren de natuur niet meer en krijgen niet de kans om hun eigen talenten te ontdekken. Als kinderen wel eens in een park komen mogen ze veel niet, klimmen in bomen, bloemen plukken, hutten bouwen of een dammetje in de sloot maken. In de natuurspeeltuin kan dit allemaal wel en daarom is een dergelijke speelplaats heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Samen met Joyce van Reijn (PvdA) en Jarno Volmer (CDA- Christen Unie) heb ik als raadslid van GroenLinks een voorstel gemaakt om de bestaande speelplek in de Bloemerd in te richten als natuurspeeltuin. Het voorstel is uiteindelijk door de raad aangenomen, maar het is ook wel eens gekscherend “het speeltje van de Raad” genoemd.

Voor de uitvoering van het veldwerk en het beheer van de speeltuin is een Stichting opgericht. Met een vaste club van 6 mensen en dank zij een aantal sponsors en ontvangen donaties hebben we het afgelopen jaar de speelplek kunnen inrichten. Ook is er op zgn. ’werkdagen’ veel werk verzet met hulp van extra vrijwilligers.

De dagen na de opening zijn er al heel veel kinderen met hun ouders/begeleiders langs geweest en ik kon het niet laten zo nu en dan zelf ook weer te gaan kijken. Als je ziet hoe aandachtig kinderen bezig zijn met dammetjes maken en met elkaar samen werken bij het pompen van het water dan weet je dat het een goed plan is geweest. Van veel ouders kreeg ik positieve reacties, ondanks de vuile kleren. Ook voor de naschoolse opvang is dit een ideale speelplek en zij hebben er ook al gebruik van gemaakt.

Nu is het zaak om de natuurspeelplaats die de naam De Dwarstuin heeft gekregen goed te beheren. Voor enkele zaken zoals banken en picknicktafels hebben we nog geld nodig. Via donateurs en acties zoals het Rabobank Wensenfonds hopen we dat bij elkaar te krijgen.

Het bestuur van de Stichting Natuurspeeltuin hoopt dat veel kinderen er plezier aan zullen beleven en dat De Dwarstuin een begrip wordt in Leiderdorp. Klik hier voor een foto-impressie van de opening van de natuurspeelplaats