GroenLinks bepleit grondige aanpak in de gemeenteraad

GroenLinks is geschrokken van de vele verzakkingen in de Leyhof. Tijdens de wijkactie van de politieke partij attendeerden bewoners onze raadsleden zaterdag op de gevolgen van slecht weer, ook al scheen de zon ditmaal uitbundig. GroenLinks belooft raadsvragen te stellen over de verzakkingen in de wijk.

Na de gezellige aftrap op het Burchtplein, waar de wijk in  het kader van burendag een najaarsmarkt heeft georganiseerd, trok GroenLinks de straten in. Met prikkers en vuilniszakken zijn veel straten in een mum van tijd schoon, maar daarmee zit het werk er niet op. Ons gemeenteraadslid Frauke Joester gaat vervolgens in gesprek met enige Leyhof-bewoners die zich zorgen maken over verzakkingen in hun straat. Tijdens recente regenbuien stonden straten en tuinen blank en zijn voetpaden onderspoeld.

Een van de bewoners van de Torenwacht laat zien hoe hoog het water onlangs op straat heeft gestaan. De aanpak die de gemeente tot nu heeft gebezigd vindt hij onvoldoende. Op de stoep bij zijn schuur heeft de gemeente een aantal tegels recht gelegd, maar dat lijkt niet meer dan een lapmiddel.

De gemeente is voornemens straten en stoepen in de wijk Leyhof binnenkort te laten ophogen. Alleen niet overal in de Leyhof. ,,De verzakkingen en de wateroverlast die we hier zien’’, zegt Frauke, ,,liggen in gebieden waar volgens de gemeente niets aan de hand is. Toch stond hier begin september het water twintig centimeter hoog op de weg en stonden stoepen blank. Onder de tegels bleek veel holle ruimte te zitten.”

Daarom wil Frauke het gemeentebestuur vragen wat het voor bewoners in deze delen van de Leyhof kan doen. ,,Nu er toch herstel- en ophoogwerk in de wijk gepland is, moeten we ook zeker weten dat we de problemen goed en grondig aanpakken. Halve maatregelen pakken anders uiteindelijk duur uit.’’

Volgens Frauke is het toenemend aantal extreme stortbuien een gevolg van de klimaatverandering. De rijksoverheid heeft alle gemeenten opgeroepen hun onderhouds- en werkplannen aan deze veranderingen aan te passen. Zij pleit daarom voor een structurele aanpak van de verzakkingen. ,,De Leyhof is gebouwd op veengrond. Daarvan is bekend dat die een halve tot één centimeter per jaar inklinkt. Het is de taak van de gemeente om gevolgen van het inklinken in de openbare ruimte aan te pakken.’’ Dat huiseigenaren moeten meebetalen aan bijvoorbeeld een goede afwatering naar het riool is wettelijk geregeld. ,,Maar allereerst moet de gemeente haar verantwoordelijkheid nemen.’’

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met secretaris Riny Vons (e-mail vonsdejong@ziggo.nl of telefoon 06-40499313).