Op initiatief van de PvdA en het CDA is op 1 maart jl. - twee dagen voor de verkiezingen - een extra raadsvergadering bijeengeroepen om alsnog tot een positief besluit betreffende de aanleg van Ringweg Oost te kunnen komen. GroenLinks constateerde dat het aangepaste voorstel niet wezenlijk verschilt van de eerdere voorstellen over deze ringweg. Het voorstel voldeed ook bij lange na niet aan de voorwaarden die de VVD onlangs stelde. Al snel werd duidelijk dat het voorstel opnieuw niet door een meerderheid van de aanwezige raadsleden zou worden gesteund. Daarop werd het voorstel door het college teruggetrokken.




Wethouder Glasbeek (PvdA) verdedigde het voorstel als een ultieme poging om te komen tot positieve besluitvorming. Een en ander om provinciaal ingrijpen, annexatie van Leiderdorps grondgebied en verstoorde verhoudingen in regionaal verband te voorkomen. Daarbij rekende hij op instemming van de VVD fractie. Deze fractie was evenals de fractie van GroenLinks en de overige raadsfracties, behoudens PvdA en CDA, niet onder de indruk van de dreigementen. Het algemeen gevoelen was, regeer niet over het graf heen en laat de verdere behandeling van het dossier Ringweg Oost over aan de nieuw te vormen colleges en raden van Leiderdorp en Leiden. Na de eerste termijn volgde een korte schorsing waarna het college besloot het aangepaste voorstel terug te trekken.

GroenLinks heeft bij monde van haar woordvoerder Frauke Joester, bij gebrek aan een wezenlijke wijziging van het voorstel, maar weer een keer herhaalt waarom zij niet wenst mee te werken aan de aanleg van deze Ringweg. Vanwege de lengte van haar bijdrage aan het debat is deze in een afzonderlijke bestandsbijlage bijgevoegd.




GroenLinks is van mening dat uit de toekomstige discussies over deze Ringweg een beter voorstel voort kan komen, beter voor Leiden, voor Leiderdorp en voor de regio. Nu de Ringweg niet klakkeloos geaccepteerd wordt is er ineens bereidheid om over alternatieven na te denken.

Zo heeft GroenLinks Leiden vorige week gepleit voor een smalspoorvariant van de Rijn Gouwe Lijn, die goedkoper, veiliger en makkelijker te realiseren is. In feite een soort van Blauwe Tram, die prima in te passen is in de Leidse binnenstad.

Een RWO is dan misschien niet meer dwingend nodig. Wij zijn dus nog lang niet uitgepraat over de beste oplossing voor het mobiliteitsvraagstuk in Leiden en omgeving. De komende raadsperiode zal GroenLinks samen met alle krachten in de regio samenwerken die zich inzetten voor een duurzame oplossing van verkeersvraagstukken, met partijen die meer en beter openbaar vervoer voorop stellen, en partijen die werk willen maken van projecten met een menselijke maat.

GroenLinks roept de kiezer op om woensdag 3 maart 2010 duidelijk te kiezen voor een betere oplossing dan de Ringweg Oost.