GroenLinks is met sommige bewoners van de Splinterlaan verbaasd over de bewonersbrief met enquête die door de gemeente op 29 augustus jl. aan de bewoners van de Splinterlaan is gestuurd. De enquête wekt abusievelijk en onterecht de indruk dat er geen gemeentelijk beleid betreffende ervaren overlast door bomen bestaat en voorts dat de gemeente het verwijderen van bomen als logische optie overweegt bij een signaal van overlast door individuele bewoners. Een en ander is in strijd met de in 2013 en op 9 juli 2014 gemaakte afspraken met bewoners en voorts met het beleid dat in 2008 door de gemeenteraad is bekrachtigd. Lees hierna de schriftelijke vragen die naar aanleiding hiervan door GroenLinks aan het college zijn gesteld.

Inmiddels zeven jaar geleden is er na aanleiding van klachten m.b.t. overlast door bladluizen op de lindes in de Splinterlaan met bewoners afgesproken hoe de gemeente zal omgaan met klachten betreffende overlast door bomen. De insteek hierbij was:

  • dat er geen maatregelen voor de gehele straat genomen worden (zoals kap van alle bomen), maar dat per boom gezocht zal worden naar een passende oplossing. Hierbij is de kap van een enkele boom niet per definitie uitgesloten, maar zeker niet de eerste voor de hand liggende keuze, 
  • dat per boom meerdere klachten nodig zijn om maatregelen te overwegen en 
  • dat overlast van blad (luizen) en wortel in het algemeen geen argumenten kunnen zijn om de bomen te verwijderen (alleen schade aan woonhuizen is een gegrond argument). 

Deze uitgangspunten zijn door de raad in een beleidsnotitie vastgelegd en na evaluatie in 2008 nog eens door de raad bekrachtigd.

In 2013 is een aanvraag kapvergunning voor de zes oudste lindebomen in de Splinterlaan ingediend door de gemeente zelf. Na intensief overleg en op nadrukkelijk verzoek met de bewoners voor wier huizen de bomen staan is uiteindelijk een andere oplossing voor de problemen door worteldruk gevonden en toegezegd, waardoor de bomen behouden konden blijven. Bij de planning van de herinrichting van de Splinterlaan (zeer laat bekend gemaakt en niet van te voren overlegd met bewoners) is opnieuw uitgesproken en bekrachtigd (inloopavond 9 juli j.l.) en mondeling bevestigd dat de bestaande lindebomen behouden blijven. Dit was ook in de tekeningen vastgelegd. Des te meer zijn we verbaasd over de bewonersbrief met enquête die door de gemeente op 29 augustus jl. aan de bewoners van de Splinterlaan is gestuurd. De enquête wekt abusievelijk en onterecht de indruk dat er:

  • Er geen gemeentelijk beleid betreffende ervaren overlast door bomen bestaat,
  • Een signaal van overlast door individuele bewoners de verwijdering van bomen ‘on demand’ tot gevolg heeft,
  • De gemeente het verwijderen als logische optie overweegt, aangezien er in de enquête geen andere opties worden genoemd dan ‘verwijderen’.

Naar aanleiding van de brief/enquête hebben verschillende bewoners van de Splinterlaan ons – terecht - verontrust benaderd. We verzoeken het college de volgende vragen te beantwoorden en eventueel in de eerstvolgende zitting van de raad nader toe te lichten:

  1. Is het college het met ons eens dat de tekst van de enquête niet ‘neutraal’ is geformuleerd. De vragen suggereren EEN oplossing, namelijk het verwijderen van de bomen. Is dit ook inderdaad het doel dat het college nastreeft?
  2. Is het college met ons van mening dat deze enquête m.b.t. de lindebomen in de Splinterlaan GEEN consequente invulling is van het vastgestelde beleid aangaande deze bomen?
  3. Is het college met ons van mening dat, gezien de geschetste voorgeschiedenis het handelen van de gemeente in deze verwarrend en inconsequent is en het vertrouwen in de lokale overheid ernstig schaadt?
  4. Hoe wil het college het vertrouwen van de burgers herwinnen die nu al ruim acht jaar steeds opnieuw moeten strijden voor behoud van het groen in hun straat?

De antwoorden die inmiddels door het college zijn gegeven zijn bijgevoegd in een bijlage. Deze zijn in de raadsvergadering van 15 september besproken.