Het getouwtrek rond de komst van een Albert Heijn supermarkt op de locatie van de C1000 op winkelcentrum Santhorst heeft de afgelopen weken de gemoederen in Leiderdorp behoorlijk bezig gehouden. Naast ophef over de manier waarop de vastgoedeigenaar heeft geopereerd richting de kleine winkeliers rijst bij veel Leiderdorpers de vraag welke toegevoegde waarde nog een filiaal van Albert Heijn voor de klant heeft. En ook de vraag hoe het kan dat het gemeentebestuur zich op geen enkele manier betrokken heeft getoond bij de gang van zaken. In verband daarmee heeft onze fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
De houding van het college bij deze ontwikkelingen staat haaks op de intensieve inspanningen die het college al jaren verricht om de komst van Ikea mogelijk te maken. Ook voor het realiseren van een supermarkt bij zwembad De Does steekt het college zijn nek uit. Het college gaat zelf een discussie met de provincie over de vraag hoeveel nieuwe supermarkten er in Zoeterwoude en Leiderdorp nog moeten komen niet uit de weg. In die discussie speelt ook de toekomst van winkelcentrum Oranjegalerij een rol. En via het samenwerkingsverband Economie071 wordt intensief gewerkt aan een detailhandelsvisie voor de Leidse regio. Daarbij speelt de vraag naar 'hoeveel supermarkt nodig- en mogelijk is voor levendige en levensvatbare winkelcentra' een belangrijke rol.
In dit licht is niet bepaald duidelijk welk beleid betreffende de detailhandel en specifiek supermarkten het college nou eigenlijk voorstaat en hoe het komt dat de kleine winkelier niet de steun krijgt die voor de grote ondernemer vanzelfsprekend is. Feit is dat er nu twee winkels op de Santhorst leeg staan. Dat is bepaald niet bevorderlijk voor het goed functioneren van betreffend winkelcentrum.
- Heeft het college het gesprek gezocht met partijen in deze zaak naar aanleiding van het voornemen van Bun Vastgoed om een grotere supermarkt dan de huidige C1000 bij de Santhorst mogelijk te maken?
- Heeft het college onderzocht of en hoe de winkeliersvereniging en/of de getroffen winkels in hun belangen gesteund zouden kunnen worden door de gemeente?
- Acht het college het van belang dat het winkelaanbod voor dagelijkse boodschappen in Leiderdorp gevarieerd blijft?
Op het samenvoegen van winkels en het veranderen van gevels, uit- en ingangen en andere wijzigingen die het functioneren van winkelcentrum Santhorst kunnen veranderen heeft de gemeente wel degelijk toezicht en kan zij op verschillende manieren invloed uitoefenen. Ook raken veranderingen als schaalvergroting van een supermarkt het regionale detailhandelsbeleid. Het behoud van een gevarieerd winkelbestand en een attractief en goed functionerend winkelcentrum is eveneens in het belang van de gemeente. Daarom moet het college een actieve rol spelen in dergelijke situaties.
- Heeft het college onderzocht welke mogelijkheden er zijn om een gevarieerd winkelaanbod op de Santhorst te behouden en te versterken?
- Wat gaat het college doen om de gedupeerde kleine winkeliers op de Santhorst te ondersteunen en de leegstand te verhelpen?
Hieronder kun je de antwoorden op deze vragen van het college downloaden.