Wie ben je en wat is jouw favoriete hobby/bezigheid?
Mijn naam is Sem Overduin en ik ben 25 jaar oud. Ik ben geboren in Leiden, maar opgegroeid in Leiderdorp. Afgelopen zomer heb ik mijn studie Bestuurskunde afgerond aan de Erasmus Universiteit en tegenwoordig ben ik als public affairs officer werkzaam voor de HeadFirst Group, een grote HR-dienstverlener gevestigd in Hoofddorp. Naast mijn baan ben ik als vrijwilliger actief bij Stichting Jongeren op Kamp (SJOK), een prachtige stichting die betaalbare en zorgeloze vakanties organiseert voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Tot slot ben ik al sinds mijn zevende fanatiek aan het voetballen. Ik heb tot vorig seizoen altijd bij RCL gevoetbald en mooie jaren gehad in het eerste elftal. Tegenwoordig voetbal ik met vrienden bij Meerburg in het eerste elftal. Naast voetballen vind ik het leuk om gezellig met vrienden een biertje te drinken in de kroeg, een nieuwe stad te bezoeken met mijn vriendin en – niet geheel verrassend – lees ik graag boeken over politiek, maatschappij en openbaar bestuur.
Waarom wil je de gemeenteraad in/wat motiveert jou?
Het reilen en zeilen van het openbaar bestuur en de complexiteit maatschappelijke vraagstukken heeft altijd mijn interesse gehad. Het is dan ook niet gek dat ik bestuurskunde ben gaan studeren. Sinds ik voor mijn werk meer in contact sta met politici is mijn interesse in de politiek alsmaar toegenomen. Uiteindelijk de keuze gemaakt om lid te worden van de PvdA en ook politiek actief te worden. Ik vind de lokale politiek erg boeiend omdat de gemeenteraad in vergelijking met andere bestuurslagen het dichtstbij haar inwoners staat en ik het gevoel heb dat er in de raad beslissingen worden genomen die écht van invloed zijn op de leefomgeving van de inwoners van een gemeente. Verder vind ik de zoektocht naar het beste compromis tussen partijen erg interessant. Wat ideaal is voor iedereen, dat is politiek gezien niet haalbaar, en wat politiek haalbaar is, dat is simpelweg niet ideaal voor iedereen. Het motiveert mij om op zoek te gaan naar de beste uitkomst. Of het vraagstuk dan betrekking heeft op sport, cultuur of mobiliteit maakt mij dan niet zoveel uit. Tot slot ben ik gewoon reuzebenieuwd hoe zo’n gemeenteraad nou precies werkt, hoe besluiten tot stand komen en hoe de onderlinge relatie is met het college van B&W!
Waar wil jij je de komende vier jaar voor inzetten?
Een belangrijke rol die is weggelegd voor de gemeenteraad is de vertegenwoordigende rol van haar inwoners. In mijn vertegenwoordigende rol wil ik graag het geluid van jongeren beter over het voetlicht brengen. Het is geen geheim dat jongeren ondervertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad en op andere plekken in het besluitvormingsproces. Dat vind ik een gemiste kans, omdat jongeren bepaalde vraagstukken anders aanvliegen en deze bekijken vanuit een ander perspectief. Daarbij wil ik ook wel aangeven dat jongeren de hand in eigen boezem moeten steken. Om je stem beter te laten horen moet je ook een actievere houding hebben.
Daarnaast ben ik groot voorstander van het streven naar gelijke kansen en het tegengaan van armoede. Ook in Nederland neemt de kansenongelijkheid, inherent aan de vermogensongelijkheid, toe. Je moet steeds harder lopen om van een dubbeltje een kwartje te worden en dat vind ik een kwalijke ontwikkeling. Totale kansengelijkheid is natuurlijk een utopie, maar we moeten er met elkaar wel voor waken dat we niet een té grote tweedeling in de samenleving krijgen. Dat geluid wil ik graag laten horen in de gemeenteraad en die visie vind ik terug bij de PvdA en GroenLinks.