GroenLinks bewust afzijdig bij collegewissel
Voorzitter,
Mijn fractie heeft zich in de afgelopen bewogen weken bewust ‘afzijdig’ gehouden. Wij vonden en vinden het onbestaanbaar dat een coalitie uit elkaar gaat omdat men een volwassen en open gesprek over de oorzaken van conflicten niet aan durfde of niet aan kon. Dat is, vinden wij, aan burgers niet uit te leggen. Hoe hier met personen is omgegaan is voor ons onacceptabel. Met de ‘klucht’ die in deze zaal en daarbuiten tot uitvoering werd gebracht wilden en willen wij niets te maken hebben. Overbodig te zeggen dat naast het coalitieakkoord ook het oppositieakkoord ineens het papier niet meer waard was waar het op stond.
Maar goed, Leiderdorpers mogen van ons verwachten dat wij op een volwassen en constructieve manier met de nieuwe situatie omgaan. En dat zullen wij dan ook doen.
Het nieuwe coalitieakkoord zet vooral in op voortzetting van het beleid van de vorige coalitie. Met name de feitelijke verlaging van de ozb in de komende twee jaar is in onze ogen een verkeerd signaal in een tijd waar gemeenten steeds meer taken met steeds minder geld van het rijk moeten uitvoeren.
Laten wij het nieuwe akkoord nu eens punt voor punt doorlopen.
De integratie van jeugdzorg en volwassenenzorg is een goed idee, maar gezien het oude motto ‘één gezin één plan’ ook geen verrassing. Het zoeken naar indicatoren voor een goede uitvoering en het beantwoorden van de vraag - hoe goed gaat het nu eigenlijk met Leiderdorp? - zijn eveneens niet nieuw, maar zijn in diverse recente overleggen besproken.
Ook de voorstellen op jeugd- en ouderenbeleid zijn oude wijn in nieuwe zakken.
Prima en slim is het om nu in te zetten op groenonderhoud. Dat is op dit moment ergernis nummer 1 in Leiderdorp. Dat moest sowieso worden aangepakt en hierover was al consensus in de raad. Door dit nu met veel tamtam al als resultaat te presenteren lijkt het alsof juist door de nieuwe coalitie dit probleem wordt opgelost. Dat zal het goed doen bij de verkiezingen.
Over duurzaamheid lezen wij niets dat wij niet zelf ook al lang hebben voorgesteld en er wordt nog steeds geen budget ter beschikking gesteld. En ook 200 sociale woningen, verdichting en de mogelijkheid van meer hoogbouw zijn geen nieuwe doelen maar staan al in de begroting opgenomen.
Interessant is het hoofdstuk accommodatiebeleid - er wordt al jaren naar een plan gevraagd. Hier wordt dit gebruikt om vooral iets over de Sterrentuin te zeggen. Wij zijn heel benieuwd wat dit voor de bibliotheek betekent.
Samenwerking in de regio - geen verworvenheid van een `nieuw college` , maar wederom oude wijn in nieuwe zakken.
Speeltuintjes - naast groen op dit moment het grootste punt van discussie. Het was al duidelijk dat er veel beter met omwonenden moet worden gecommuniceerd - en dat wordt hier als verworvenheid van de nieuwe coalitie tentoongespreid.
Over de ozb-verlaging heb ik het al gehad. Maar waar wij hier feitelijk over praten is dat deze verlaging gecompenseerd wordt door een ontschotting met de reinigingsreserve. Wij vragen ons af wat de proviciale toezichthouder van deze kunstgreep vindt en wij zijn het oneens met de verlaging. Er komen steeds meer taken op de gemeente af. Alleen ontvangen we van het rijk daar steeds minder geld voor. De ozb is de enige bron van inkomsten die de gemeente vrijelijk kan inzetten. Een verlaging zal tot verdere verschraling leiden. Deze verlaging is uitermate onverstandig en maakt Leiderdorp letterlijk armer, voor alle inwoners.
Over sport kon de nieuwe coalitie het wederom niet eens worden. Gelukkig kiest men ervoor het ingezette beleid voorlopig voort te zetten. Opmerkelijk is de zin ‘het staat de coalitiepartijen vrij om na de coalitieperiode alternatieven voor het huidige beleid voor te stellen’. Wij vragen ons af welke discussies tot een dergelijke zin hebben geleidt. Hoe lang zal men elkaars hand daadwerkelijk vast kunnen houden?
En wie krijgt de publieksprijs? Wij vinden dat met name de LPL haar stempel op het nieuwe akkoord heeft weten te drukken. Ik zal verder niet ingaan op het artikel over het huisdierenbeleid - daar zat Leiderdorp enorm op te wachten. Maar goed, een grote ergernis van veel burgers is en blijft hondenpoep. We zijn benieuwd wat dit hoofdstuk de LPL uiteindelijk zal opleveren.
Ten slotte gaat het stuk ook nog over burgerparticipatie - het trendteam krijgt een prominente rol - dat is een goede ontwikkeling die wij ook elders zien. Burgers moeten meer betrokken worden, objectief en transparant. En de processen, ook de politieke, moeten transparant zijn.
Voorzitter, het moge duidelijk zijn - wij vinden niet veel nieuws in dit akkoord en wat nieuw is is weinig spectaculair. De financiele consequenties van dit akkoord zullen wij bij de begrotingsbehandeling bespreken - wij zijn benieuwd naar de totale kosten, want ook de technische vragen die wij hebben gesteld hebben daar geen volledige duidelijkheid over kunnen geven - vooral niet waar de betreffende kosten uit betaald moeten worden.
Voorzitter - wij zullen de werkzaamheden van de nieuwe coalitie nauwlettend volgen. Over 1,5 jaar zal de burger een oordeel geven over de inhoud en de mate van betrouwbaarheid van de Leiderdorpse politiek.