Een typische Nederlandse zegswijze die regelmatig te horen is. Laten we daar met zijn allen nu eens verandering in brengen en ervoor zorgen dat als de zon gaat schijnen, de kassa gaat rinkelen. Hoe? Met zonnepanelen natuurlijk. Deze zijn niet alleen onontbeerlijk om zo snel mogelijk CO2 neutraal te worden in Leiderdorp, maar ze bieden ook kansen om te investeren in een financieel duurzame toekomst. Laten we uitstoot van CO2 zwaarder belasten zodat het nog aantrekkelijker wordt om zo snel mogelijk de productie van duurzame energie uit te breiden.

Ook in Leiderdorp ziet GroenLinks daarvoor nog legio kansen. Neem bijvoorbeeld de Vronkenlaan. Een handje vol bewoners heeft bewezen dat de daken in die straat geschikt zijn voor zonnepanelen, maar zeker 70% heeft ze nog niet. Wij willen ons de komende vier jaar inzetten om te zorgen dat in straten als de Vronkenlaan alle daken vol komen te liggen met zonnepanelen. Door meer mensen te helpen gebruik te maken van de gemeentelijke duurzaamheidslening, maar we willen ook andere manieren bedenken. Misschien kunnen meerdere inwoners samen investeren. Misschien kan er een coöperatie worden opgericht, dat geeft ook mensen die zelf geen geschikt dak hebben de mogelijkheid toch te investeren in duurzame opwekking van energie. Misschien kunnen dergelijke constructies daken leasen van mensen die zelf het leggen van zonnepanelen niet zien zitten, of er de middelen niet voor hebben. Zo moeten we toch grote sprongen kunnen maken.

Maar laten we ook de vele platte daken niet vergeten. Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) moeten makkelijker zonnepanelen kunnen plaatsen en daar hulp bij krijgen van de gemeente en bedrijven moeten verplicht worden te investeren in zonnepanelen op hun bedrijfsgebouwen. Gelukkig geeft de wet de gemeente al de middelen om dat af te dwingen, maar laten we die dan ook in gaan zetten.

Voor niets gaat de zon op…? Daar neemt GroenLinks geen genoegen meer mee!

Bob Vastenhoud, fractievoorzitter GroenLinks Leiderdorp