Met een extra wijkactie heeft PvdA-GroenLinks Leiderdorp het laatste weekeinde voor de verkiezingen kleur gegeven. Ondanks de regenbuien was de concurrentie zaterdag 18 november groot, want ook andere politieke partijen lieten zich zien rond de Winkelhof.

In de regen is gemeenteraadslid Sarah van Roemburg een van de drijvende krachten achter de actie. ,,Ditmaal prik ik geen afval’’, zegt zij resoluut, ,,maar ga ik rond met verkiezingsfolders. Er lopen ongetwijfeld kiezers rond die oog hebben voor onze boodschap: eerlijk delen en een gezond klimaat voor onze kinderen. Daaraan werken wij hard in Leiderdorp en ook landelijk kiezen wij voor een groen en sociaal beleid.’’

Andere leden van het wijkactieteam voegen de daad bij het woord. Zo prikt vrijwilliger Ria – gehuld in een zojuist ontvangen groen partijjack – in een mum van tijd een halve zak zwerfafval bij elkaar. De voorraad folders slinkt ongeveer in hetzelfde tempo als de afvalberg groeit, maar dat is toeval.

Aan het eind van de korte maar hevige wijkactie kruipen de raadsleden en vrijwilligers bijeen voor een dampende kop koffie in de dichtstbijzijnde horecatent. Napraten gaat lastig, want een dweilorkest geeft binnen gehoorsafstand sinterklaasliedjes ten beste omdat de goedheiligman zojuist in het dorp is aangekomen. Zijn de muzikanten wellicht ingehuurd door de concurrent om het linkse geluid te overstemmen?

Hoe het ook zij, de laatste wijkactie voor de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 22 november verloopt zonder wanklank. Ook over de nota van de koffie zijn de opvattingen eensluidend: geen ‘tikkie voor Timmermans’, maar een betaalverzoek aan de deelnemers zelf.