Leiderdorp is een gemeente met zeer veel geluidoverlast door autoverkeer. Dat heeft gevolgen voor de gezondheid van haar inwoners. In dat verband heeft de gemeente (verplicht) een plan geschreven over hoe men stapsgewijs de geluidsoverlast van lokale wegen en voor de woningen die er het meest last van hebben gaat terugdringen. Het betreffende ‘Actieplan Geluid’ is in september jl. ter instemming in de gemeenteraad aan de leden voorgelegd. Raadslid Frauke Joester heeft namens GroenLinks kritische vragen gesteld over het plan. Het college kiest de komende vier jaar voor minimale inspanning als het gaat om het verlagen van (ernstige) geluidsoverlast door verkeer voor haar inwoners. Concrete maatregelen worden op de lange baan geschoven. Onze fractie is dan ook van mening dat het Actieplan Geluid meer lijkt op een Afwachtplan Geluid. In een motie die inmiddels door de raad is aangenomen heeft de fractie daarom voorgesteld te onderzoeken met welke eenvoudige en betaalbare middelen op korte termijn de verkeersherrie echt minder kan worden, vooral langs de Persant Snoepweg en het Engelendaal.

Overal in Leiderdorp hoor je verkeersherrie, van de A4, van de N11 en van de lokale wegen. Leiderdorp is zelfs een gemeente met zeer veel geluidoverlast door autoverkeer. Omdat die voortdurende herrie ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid van de inwoners is Leiderdorp verplicht een plan te schrijven en aan te geven hoe men stapsgewijs de geluidsoverlast  van lokale wegen voor de woningen die er het meest last van hebben terug gaat dringen.

In de gemeenteraad van 23 september jl.  werd de leden gevraagd in te stemmen met het Actieplan geluid. GroenLinks vraagt al jaren aandacht voor de geluidoverlast langs de Persant Snoepweg en het Engelendaal. Daarom stelde de fractie kritische schriftelijke vragen over het plan. Terecht, want  uit de antwoorden blijkt dat de komende vier jaren amper iets gaat gebeuren om de woningen die het meest last hebben van verkeersherrie beter te beschermen. Op zijn vroegst in 2019, 2021 en 2024 zullen delen van de twee drukste wegen in het dorp voorzien worden van stil asfalt. GroenLinks vindt dat zo’n plan een Afwachtplan is, en geen Actieplan.

Onze fractie stelde daarom via een motie voor te onderzoeken met welke eenvoudige en betaalbare middelen op korte termijn de herrie echt minder kan worden, vooral langs Persant Snoepweg en Engelendaal. Maatregelen zoals dynamische snelheidsinformatie (J / L), lage geluidschermen en het instellen van 30-km maximum snelheid op het zuidelijk deel van de  Van der Valk Bouwmanweg en op de Vronkenlaan tussen Leeuweriklaan en Engelendaal. Een raadsmeerderheid was het met ons eens. Alleen de fracties van VVD en BBL vonden aanvullende maatregelen overbodig.

Raadslid Frauke Joester stelde tevens voor de nu zeer brede hoofdweg tussen de Van der Valk Bouwmanweg en de Persant Snoepweg te versmallen en de gewonnen ruimte als extra groen en, indien nodig gedeeltelijk als extra parkeerruimte in te richten. Een smallere weg zorgt immers voor een lagere verkeerssnelheid en daarmee automatisch voor minder geluidoverlast.

Voor de belangstellenden zijn in afzonderlijke bijlagen bijgevoegd:

Raadsvragen over het actieplan;

Technische vragen m.b.t. kosten van voorzieningen op korte termijn;

 Motie onderzoek naar treffen voorzieningen op korte termijn.