Bij contacten met burgers tijdens onze verkiezingscampagne is ons gebleken dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over wat GroenLinks nu precies wil met de Engelendaal. Daarom kun je hierna kort ons standpunt over deze verkeersweg nog eens nalezen. Daarbij leggen we een link met conclusies die voortvloeien uit het project Lab071, een project waarin de gemeenten Leiden en Leiderdorp samenwerken aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio.
GroenLinks wil:
- Gebruik van de Engelendaal door uitsluitend bestemmingsverkeer, ander verkeer buitenom.
- Rustige doorstroming van het verkeer via één rijbaan en een vrije busbaan per rijrichting met op kruispunten rotondes in plaats van nieuwe verkeerslichteninstallaties.
Dat betekent in de praktijk:
- Minder uitstoot van CO2, minder fijnstof en minder geluidshinder voor omwonenden.
- Beter en veiliger oversteken voor voetgangers en fietsers.
- Geen vermindering van groen in de middenberm en behoud van 34 volwassen bomen die moeten wijken voor het maken van ‘linksaf-uitvoegstroken’.
Relatie met conclusies project Lab071
Dat ons standpunt zo gek nog niet is blijkt uit de conclusies die voortvloeien uit de onderzoeken die inmiddels zijn verricht in het kader van het project Lab071. Daarbij komt de zgn. Agglo-ring - een plan voor een randweg om de Leidse agglomeratie heen via o.a. de A4, de N445 en de N446 - goed uit de bus, ook wat betreft (aanleg)kosten. GroenLinks is daar blij mee.
In dit plan is voorzien in een afwaardering van een deel van de Engelendaal om het niet-bestemmingsverkeer ‘te dwingen’ de randweg te gebruiken. Groenlinks gaat voor een gehele afwaardering van de weg zoals hiervoor genoemd. Daarmee wordt bereikt dat er 15 % minder auto's door het centrum rijden. Dat betekent ook 15% minder herrie en fijnstof voor de duizenden Leiderdorpers die langs de Engelendaal wonen. En omdat er rustiger zal moeten worden gereden, met minder remmen en optrekken (geen stoplichten), waarschijnlijk een hoger percentage. Tevens biedt de Agglo-ring kansen voor de Persant Snoepweg op minder verkeer.
Na de verkiezingen worden vervolgonderzoeken gehouden en zal uiteindelijk een keuze moeten worden g emaakt tussen de nu voorliggende varianten.
Voor GroenLinks is de keuze duidelijk. Wij kiezen voor bereikbaarheid EN leefbaarheid. U ook?
Lees ook ons standpunt over de plannen van het college om alleen de kruispunten van het Engelendaal aan te passen.